Net als de Spanjaarden, houd ik van Verdejo! Deze witte wijn heeft namelijk een heerlijke frisse en fruitige smaak die tegelijkertijd warm aanvoelt. En dat komt natuurlijk door het gebied waar deze druif voornamelijk verbouwd wordt: Rueda met zijn hete zomers en koude winters. En dit proef je terug in iedere slok! Maar wat maakt Verdejo zo bijzonder en wat kenmerkt de smaak precies? Ik leg het uit in deze blog en geef daarbij uiteraard ook een aantal smakelijke wijntips, zodat ook jij deze druif – hopelijk – meer zal gaan waarderen!

Is Verdejo zoet of droog?

Verdejo is over het algemeen een droge witte wijn met een frisse, bloemige geur en een uitgesproken smaak van rijp tropisch fruit. Tropisch, maar niet zoet! Daarnaast wordt de smaak voller wanneer de Verdejo wijn op hout gerijpt is. Denk aan tonen van amandel en honing, waardoor de smaak iets warmer wordt, maar ook zoeter kan lijken zonder dat hij dat is. Uiteraard zijn er uitzonderingen waarbij Verdejo gebruikt wordt voor zoetere wijnen (vroeger werd Verdejo gebruikt voor de productie van Sherry!), maar in de regel is Verdejo een droge wijn.

Hoe smaakt Verdejo?

Verdejo is een jonge wijn met een alcoholpercentage tussen de 11,5% en 13,5%. Dit betekent minder suikers en meer frisheid! Die frisheid komt voornamelijk terug in de geur met aroma’s van citroen en limoen. In de smaak proef je voornamelijk rijpe perzik en tropische vruchten zoals ananas en meloen voor een heerlijk ‘warm en zomers’ mondgevoel.

Zoals ik net al even aanstipte kan de vinificatie-methode ook zorgen voor extra smaken en diepgang in de wijn:

  • Houtrijping
    Meer complexiteit met vanille-achtige, licht-rokerige of nootachtige tonen zoals amandel en honing
  • Sur-lie rijping
    Romiger mondgevoel en meer complexiteit

Daarnaast heeft Verdejo ook vaak een kruidig randje en een heel klein bittertje in de afdronk, waardoor hij perfect matcht met lichte gerechten zoals schelp- en schaaldieren, salades en vis. Maar eigenlijk kan een Verdejo altijd wel, ook zonder eten!

4x mijn favoriete Verdejo wijn smaak

Er is niet één en dezelfde verdejo wijn smaak, daarom heb ik een overzicht gemaakt van mijn 4 favorieten, waarvan er één op hout gerijpt is!

Carrasviñas Fermentado en Barrica

Deze houtgerijpte Verdejo heeft een uitgesproken geur van appel, peer en vanille, maar is qua smaak perfect in balans met subtiele tonen van tropisch fruit en geroosterde amandelen: romig en vol van smaak, maar niet té zwaar!


Menade Nosso Verdejo

Romig en warm van smaak, zonder houtrijping: deze verdejo is licht maar heerlijk intens! Denk aan uitgesproken aroma’s van honing en een vleugje witte peper met in de smaak tonen van perzik en abrikoos. Heel speciaal!


Ramon Bilbao Verdejo

Deze verdejo uit Rueda is zacht en fris met citrusaroma’s en tonen van tropisch fruit. Denk aan meloen, perzik en een vleugje kruisbes. Laag in alcohol (slechts 12,5%) en heerlijk fruitig: perfect voor de borrel!


K-naia Verdejo – Sauvignon Blanc

De perfecte wijn voor sauvignon Blanc liefhebbers die wel eens wat anders lusten: intens fris met citrusaroma’s, passievrucht en een vleugje kruidigheid. En dit proef je terug! Denk aan zachte tonen van limoen, tropisch fruit, ananas en perzik. Aanrader…