Zowel witte als rode wijn hoor je op een lagere temperatuur als ‘kamertemperatuur’ te drinken. Want de temperatuur in huis loopt al snel van 20 graden in de winter tot 25 in de zomer. Soms zelfs nóg hoger! Het koelen van jouw favorieten wijn is dan ook essentieel voor een optimale smaakbeleving. Zo drink je witte wijn het beste tussen de 8 en 12 graden en rode wijnen tussen de 14 en 18 graden. De beste tip is natuurlijk om altijd een paar flesjes koud te zetten in de koelkast of je klimaatkast, maar je bent natuurlijk op deze blog beland omdat je hier nét even niet aan gedacht had. Daarom hieronder mijn tips om jouw favoriete wijn binnen een half uurtje koud te krijgen!

Hoe kun je rode wijn snel koelen?

Ook rode wijn drink je het beste lichtjes gekoeld zodat de aroma’s en smaken het beste tot hun recht komen. Heb je geen klimaatkoelkast of ben je gewoonweg vergeten de rode wijn te koelen? Geen probleem, dit kan je gewoon ‘on-the-spot’ doen door de wijn 15 tot 30 minuten in de koelkast te zetten voordat je hem opent. Hoe zwaarder de wijn hoe korter. Voor een hele lichte rode wijn zoals Pinot Noir of Beaujolais is 30 minuten dan ook het beste.

Witte wijn koelen in 30 minuten

Normaalgesproken koel je witte wijn het beste door de wijnfles 2 tot 3 uurtjes in de koelkast te zetten. Maar: nood breekt wet! Want met onderstaande tips kun je witte wijn ook koelen in slechts 30 minuten.

Tip 1: Een emmer met ijswater

Heb je zo’n extreme dorst dat je echt geen één minuut te lang wil wachten? Vul dan de helft van een emmertje (of iets anders wat waterdicht is zoals een bloempot, een XL-schaal of een grote vaas) met ijsblokjes, een laagje water en flink wat zout. Hierdoor versnelt het koelproces namelijk. Zet de fles erin en na 20 minuten is de witte wijn perfect op temperatuur! Bij rode wijn zelfs al na 10 minuten. You’re welcome! 😉

Tip 2: De natte doek methode

Wikkel een natte doek (of keukenpapier) om de wijnfles en leg hem maximaal een half uur in de vriezer, zodat je kan genieten van een ijs-en-ijskoud wijntje of bubbeltje. Maar eigenlijk is een kleine 15 minuten al voldoende. Alléén rosé en mousserende wijn drink je het best zo koud mogelijk. Maar let op: 30 minuten is écht de max. Daarna bevriest de fles en kan hij kapot springen. Niet leuk en zonde van de wijn natuurlijk!

Tip 3: Speciale cooling tools

Is het je al vaker gebeurd dat je onverwachts bezoek (of dorst) kreeg, maar geen wijn koud had liggen? Dan is de kans groot dat je hebt geïnvesteerd in een wijnsleeve en bijvoorbeeld een wijnkoeler stick. Zo niet, dan wordt het tijd om deze op je verlanglijstje te zetten. Want vooral die laatste zorgt ervoor dat je binnen 5 minuten van een koud glas wijn kan genieten. Met déze luxe koelstaaf kun je zelfs een voorraadje aanleggen!

Adhoc Icestick Koelstaaf

Bekijk hier mijn tips voor originele wijn cadeaus >