Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn allebei razend populair. Niet alleen in Nederland én uiteraard Frankrijk, maar overal ter wereld. Want deze witte wijnen zijn superveelzijdig, maar wel héél verschillend. En die verschillen? Daar ga ik het uitgebreid over hebben in deze blog! Want de smaak van deze wijnen wordt enerzijds beïnvloed door de kenmerken van het druivenras, maar nóg meer door het terroir (de combinatie van bodem, klimaat en ligging) waar de druiven verbouwd worden. Het eerste grote verschil? Dat zit hem in de zuurgraad. Zo zijn Chardonnay wijnen vaak romiger en zachter, terwijl Sauvignon Blancs vrij fris en hoog in de zuren zijn.

Hoe smaakt Chardonnay?

Chardonnay staat bekend als een van de meest veelzijdige druivenrassen. De smaak is afhankelijk van waar en hoe het wordt verbouwd: van fris en mineraal tot rijk en boterachtig.

  • Houtgerijpt: krachtig en vol met aroma’s van vanille, boter, hazelnoot en karamel
  • Koud klimaat: fris en soepel met citrustonen, appel, peer en iets mineraligs
  • Warm klimaat: vol en rijk met tonen van rijp tropisch fruit, ananas, meloen en perzik

De smaak van houtgerijpte Chardonnay

De meest typische smaak van Chardonnay is die van vanille, boter, brioche, hazelnoot en karamel door de houtrijping: óf je vindt het heerlijk (zoals ik) óf je vindt het helemaal niks. Een houtgerijpte Chardonnay kan namelijk vrij zwaar en uitgesproken zijn. Vooral wanneer je er een uit de Verenigde Staten te pakken hebt. Een Chardonnay zonder houtrijping? Die smaakt héél anders! Want de smaken die ontstaan door houtrijping zijn secundair. Kijken we naar de smaak van de druif zelf, dan is het gebied bepalend.

Chardonnay uit koele gebieden

Chardonnay’s uit koudere gebieden zoals Frankrijk (Chablis en Bourgogne), Noord-Italië en Nieuw-Zeeland zijn vaak iets lichter en zachter van smaak. Denk aan citrusaroma’s en tonen van peer en appel. Daarnaast hebben ze vaak ook iets mineraligs, waardoor ze lichtjes tintelen op je tong: erg lekker en verfrissend!

Chardonnay uit warme gebieden

Chardonnays uit warmere gebieden zoals Australië, Californië en Zuid-Italië zijn iets voller van smaak. Ze staan namelijk bol van het rijpe tropische fruit, ananas, meloen en perzik. Heerlijk zwoel en rijk met een lage zuurgraad en een iets hoger alcoholpercentage. Je raadt het al: ik ben fan!

Bekijk hier mijn favoriete Chardonnay wijnen voor ieder budget >

De smaak van Sauvignon Blanc

Een typische Sauvignon Blanc is hoog in zuren, droog, verfrissend en stuift uit je glas! Denk aan frisse grassige aroma’s en tonen van citrus, limoen en kruisbes. Om de smaak zo lekker fris te houden worden Sauvignon Blancs dan ook bijna nooit op hout gerijpt. Een groot verschil met Chardonnay wijnen! Wat wel vergelijkbaar is? De manier waarop de streek de smaak beïnvloedt.

  • Koud klimaat: licht, fris en grassig met kruidige tonen van appel, citrus en grapefruit
  • Warm klimaat: vol en rijk met tonen van tropisch fruit, passievrucht en kruisbes, maar nog steeds heerlijk fris door de hoge zuurgraad

Sauvignon Blanc uit koele gebieden

Sauvignon Blancs uit koele gebieden zoals Frankrijk en Nieuw-Zeeland zijn vaak iets ‘groener’ van smaak en hebben een kenmerkende grassige geur. Fris en kruidig met tonen van citrus, appel en grapefruit. Die laatste is vooral kenmerkend voor Nieuw-Zeeland. Sauvignon Blancs uit de Loire-streek hebben juist meer minerale tonen door de kalkrijke bodems.

Sauvignon Blancs uit warme gebieden

Sauvignon Blancs uit warmere gebieden zoals Australië of Zuid-Afrika zijn voller en rijker qua smaak. Denk aan uitgesproken tonen van tropisch fruit, passievrucht en kruisbessen. De geur is minder grassig, maar die kenmerkende frisse zuurgraad is wél nog steeds aanwezig!

Chardonnay vs. Sauvignon Blanc: het eindoordeel

Hoewel de smaak van Chardonnay en Sauvignon Blanc heel verschillend is, lijken ze in sommige opzichten ook op elkaar. Zo hebben Chardonnay’s en Sauvignon Blancs uit warme klimaten allebei tonen van tropisch fruit en een volle smaak. En hebben Chardonnay’s zónder houtopvoeding uit een koel klimaat vaak datzelfde frisse en minerale karakter van een Franse Sauvignon Blanc.

Het zal je dan ook niet verbazen dat deze twee druivenrassen ook héél goed samengaan! Zo proefde ik onlangs deze Cheverny Blanc blend van Emmanuel Delaille met tonen van tropisch fruit, perzik, citrus en een klein zuurtje: heerlijk fris en fruitig!

Fan van Chardonnay en Sauvignon Blanc? Deze witte wijn heeft beiden!

Zelf proeven?

Je shopt deze Chardonnay en Sauvignon Blanc blend voor nog geen €13!