Bij ‘Pecorino’ denken veel mensen meteen aan de beroemde Italiaanse schapenkaas, maar het is ook de naam van een bijzondere witte wijn uit Midden-Italie. Zelf proefde ik een aantal jaar geleden voor het eerst een Pecorino wijn tijdens een proeverijtje, en ik was meteen verkocht! De smaak van Pecorino wijn is complex, maar tegelijkertijd ook heerlijk fris en fruitig. Een elegante wijn die perfect past bij een zomerse borrel, maar ook een goede match is bij zeevruchten, vis en wit vlees. In deze blog ga ik uiteraard dieper in op de smaak van Pecorino wijn, maar geef ik ook (betaalbare!) tips, zodat je zelf een proeverijtje kan organiseren!

Pecorino: een bijzondere witte wijn uit Italië

De Pecorino-druif komt oorspronkelijk uit Italië en komt hier als sinds de oudheid voor. Maar dit is niet altijd zo geweest. Want deze Italiaanse witte wijn is pas sinds de laatste decennia aan een comeback bezig! Er was een tijd dat de Pecorino druif namelijk zo goed als uitgestorven was. Door de dunne schil was de Pecorino druif gevoelig voor ziektes en klimaatschommelingen, waardoor hij moeilijk te verbouwen was en lage opbrengsten gaf.

Gelukkig hebben enkele wijnmakers in de jaren ’80 de druif herontdekt en opnieuw aangeplant. Je vindt de Pecorino druif tegenwoordig vooral in de regio’s Abruzzo en Marche, aan de Adriatische kust. De wijnranken zijn hier vaak aangeplant op heuvels, waardoor de druiven veel zon krijgen, maar ook profiteren van de verkoelende zeewind: ideale omstandigheden voor een frisse, karaktervolle witte wijn.

De Pecorino wijn smaak: dit is wat je proeft

Pecorino wijn staat bekend om zijn uitgesproken, elegante smaak. Het is een droge witte wijn met veel structuur, frisse zuren, fruitige toetsen van perzik, peer en citrus, en een opvallende mineraliteit.

De Pecorio wijn smaak herken je aan:

  • Witte bloemen aroma’s zoals jasmijn of acacia
  • Citrustonen: denk aan citroen, limoen en soms een bittertje van grapefruit
  • Groene appel, peer en soms kruisbessen voor een frisse, sappige ondertoon
  • Steenfruit en exotisch fruit zoals perzik, meloen en ananas
  • Mineraliteit en ziltigheid: vooral in wijnen die dicht bij de zee zijn geproduceerd, proef je soms een licht zilte toets

Deze combinatie van frisheid, fruitigheid en een soort “bite” maakt Pecorino een bijzondere witte wijn én een van mijn favorieten. Zo is hij qua smaak vaak voller en aromatischer dan een Pinot Grigio, maar frisser en droger dan een Chardonnay. Een perfecte wijn voor bij de borrel, maar ook heerlijk bij een luxe maaltijd. Hij staat niet voor niets steeds vaker op de wijnkaart bij restaurants. Bestellen dus!

3x pecorino wijn kopen

Iedere Pecorino is uniek! Organiseer dus zelf eens een proeverijtje en probeer de onderlinge verschillen te herkennen. Mijn favoriete Pecorino wijnen vind je hieronder en zijn verrassend betaalbaar! 😉

#1 Riporta Pecorino

Deze Pecorino wijn van de Gall & Gall is heerlijk aromatisch en fruitig met aroma’s van perzik, citrus en meloen. En dit proef je terug: vol van smaak met frisse zuren, een vleugje honing en een mineralige afdronk. Perfecte prijs-kwaliteit verhouding!


#2 Velenosi – Villa Angela Pecorino

Aromatische pecorino met een intense geur van rijp tropisch fruit. De smaak is perfect in balans met tonen van perzik, peer, ananas, kruisbes en citrus voor een verfrissend zuurtje. Tikkeltje mineralig met een volle afdronk. Yum!


#3 Passofino Pecorino

Fris en fruitig met zachte zuren en tonen van perzik, nectarine, ananas, papaya en vlierbloesem. Licht mineralig en een tikkeltje kruidig in de afdronk. Een zwoele wijn die het best smaakt in het zonnetje!