Vraag jij je ook iedere keer als je in een luxe restaurant zit af waarom ze in hemelsnaam de wijn decanteren? Dan ben je niet de enige. En het antwoord is héél voor de hand liggend. Als wijnliefhebber wil je namelijk altijd het beste uit je fles halen. En precies dát is waar decanteren bij kan helpen! Maar wat houdt decanteren eigenlijk precies in, en wat doet het precies met de smaak van je wijntje? Dat en meer leg ik je uit in deze blog, zodat je voortaan ook thuis weet of je wél of níet zou moeten decanteren.

Wat is wijn decanteren en waarom is het een goed idee?

Decanteren klinkt heel chic en pretentieus, maar het is eigenlijk heel simpel en eenvoudig. Want decanteren is vooral een functioneel proces waarbij je jouw favoriete (rode of witte) wijn voorzichtig overschenkt van de fles naar een karaf. Maar waarom zou je dit doen? 👇

  • Verwijderen van bezinksel
    Bij oudere rode wijnen kan er na verloop van tijd sediment ontstaan. Dit bezinksel is onschadelijk, maar kan een korrelige textuur en een bittere smaak geven. Door de wijn te decanteren, scheid je het bezinksel van de heldere wijn.
  • Beluchting
    Wanneer wijn in aanraking komt met zuurstof, openen de aroma’s zich en wordt de smaak zachter. Vooral krachtige rode wijnen – jong en oud – met strenge tannines kunnen hierdoor toegankelijker en expressiever worden.
  • Temperatuur
    Bij bepaalde witte wijnen wordt geadviseerd om de wijn niet te koud te drinken. In dit geval kan decanteren een goed idee zijn. Door het contact met zuurstof komt de wijn namelijk sneller op temperatuur, waardoor er tegelijkertijd een meer complexe smaak ontstaat. Win-win!

Wat doet het decanteren van wijnen met de smaak?

Ken je dat gevoel dat je mond samentrekt bij het proeven van bepaalde rode wijnen? Dat zijn de tannines die je proeft. Bij witte wijnen die in contact zijn geweest met de schil, kan dit ook voorkomen. Door wijnen te decanteren worden deze tannines zachter en komen fruitige en bloemige aroma’s beter naar voren. Hierdoor krijg je een rondere en meer gebalanceerde smaakbeleving. Zo geniet je dus nóg meer van jouw glaasje wijn.

1. Jonge, tanninerijke rode wijnen

Jonge en tanninerijke wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Bordeaux en Barolo kunnen nogal streng en gesloten overkomen bij het openen. Je kunt dit herkennen als een wrange, soms ietwat bittere smaak. Het decanteren helpt bij deze wijnen om de fruitige smaken meer naar voren te brengen en de tannines te verzachten.

2. Oudere rode wijnen

Rode wijnen die houtrijping hebben gehad of een lang bewaarpotentieel hebben, kunnen sediment bevatten en een ietwat muffe geur hebben. Door voorzichtig te decanteren, verwijder je dit (bittere) bezinksel en zorg je ervoor dat eventuele muffe geuren verdwijnen, zonder dat de wijn zijn karakter verliest. Niet geheel onbelangrijk, want je hebt die speciale fles niet voor niets jaar na jaar met veel zorg (en smart) in de wijnkast bewaard 😉

3. Complexe witte wijnen met reductieve aroma’s

Het gebeurt iets minder, maar ook witte wijnen kunnen gedecanteerd worden. Vooral witte wijnen met reductieve aroma’s (geur van zwavel, petrol, natte wol, etc.) zijn geschikt. Denk hierbij aan volle witte wijnen zoals Bourgogne Chardonnay of wijnen met frisse zuren zoals Riesling of Gruner Veltliner.

💡 Tip: reductieve aroma’s ontstaan vooral in wijnen die weinig in contact zijn geweest met zuurstof tijdens de rijping. Dit is vaak het geval bij wijnflessen met een draaidop. Heb je er nog eentje staan? Probeer het dan eens. De kans is groot dat de smaak er beter van wordt als je hem decanteert!

Jouw favoriete wijn decanteren in 5 stappen:

Wil je zelf aan de slag met decanteren? Volg dan deze stappen:

  1. Voorbereiding
    Zet de fles rechtop en laat hem een paar uurtjes staan, zodat eventueel sediment naar de bodem zakt.

  2. Kies een schone karaf
    Zorg ervoor dat de karaf geurvrij en schoon is, zodat deze de smaak van de wijn niet zal beïnvloeden. Want je wilt de pure smaak van de wijn juist laten shinen!

  3. Schenk voorzichtig
    Schenk de wijn in een rustig en constant tempo in de karaf. Let hierbij goed op het bezinksel. Zodra je het sediment richting de hals ziet komen stop je met schenken.

  4. Laat de wijn ademen (maar niet te lang!)
    Vooral bij jonge rode wijnen is het goed om de wijn een tijdje te laten ademen in de karaf. Meestal is 30 minuten al voldoende. Bij oudere (of witte) wijnen is dit juist niet het geval. Deze zijn vaak direct na het decanteren op hun best.

  5. Proef en geniet
    Schenk de wijn in en proef! Je weet nu of de decanteerkan zijn werk heeft gedaan. Nog niet helemaal tevreden? Laat de wijn dan nog een paar minuten extra ademen/rusten. Er is hier namelijk geen vaste regel voor. Jij bent zelf de graadmeter!

Hoe weet je 100% zeker dat een wijn gedecanteerd moet worden?

Dat is heel simpel: niet. Decanteren doe je voor een groot gedeelte door te vertrouwen op je eigen zintuigen. Zie je bezinksel in de fles, ruikt de wijn muf of is de wijn erg wrang bij de eerste slok die je neemt? Haal dan de decanteerkan uit de kast en ga aan de slag. Grote kans dat je smaakbeleving een stuk beter is na het decanteren! Want decanteren kan de smaak en geur van jouw aanwinst enorm verbeteren.

Probeer het zelf!

Op zoek naar een mooie decanteerkan? Neem dan eens een kijkje bij Fonq.nl. Zij hebben niet alleen mooie wijnglazen, maar ook prachtige accessoires zoals decanteerkannen, koelers en wijnopeners.