I know – het leven is niet altijd makkelijk. Vooral als je Chardonnay én kaasliefhebber bent! Want beiden kunnen een hele intense smaak hebben, waardoor het vinden van de juiste combi soms best een opgave is. Een opgave die ik natuurlijk helemaal niet vervelend vindt. Vooral met het weekend voor de deur! Want één antwoord is natuurlijk niet zo 1, 2, 3 gegeven.

Er zijn namelijk héél véél verschillende kaasjes, maar ook héél veel verschillende Chardonnays. De houtgerijpte Chardonnay is mijn favoriet, maar je kan ook kiezen voor een warme en fruitige chardonnay of juist een frisse en minerale Chardonnay die géén hout heeft gehad. Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan en deel hieronder mijn favoriete Chardonnay en kaas combi’s!

1. Houtgerijpte Chardonnay

De romige, nootachtige smaak van een houtgerijpte Chardonnay met tonen van vanille, brioche en boter past perfect bij romige witschimmelkaasjes zoals brie, camembert of chabichou (geitenkaas). Maar ook harde kazen en truffelkaasjes doen het goed bij een rijke, boterige Chardonnay!

🍷 Wijntip

Deze buttery Rockhawk Chardonnay is krachtig, romig en vol van smaak. Denk aan vanille, brioche, roomboter en tonen van rijp exotisch fruit. Stevig, maar perfect in balans met een perfecte prijs-kwaliteit verhouding!

2. Zonovergoten fruitige Chardonnay

Een zonovergoten Chardonnay uit bijvoorbeeld Italië staat vaak bol van het rijpe fruit, waardoor hij lekker tropisch en soms zelfs ietwat zoet aandoet. Dit type Chardonnay matcht daarom perfect met zowel zachte en verse kazen als stevige en gerijpte kazen. Mijn favoriete kaas bij deze allround Chardonnay is zonder twijfel een pittige blauwaderkaas. Maar eigenlijk doet hij het goed met vrijwel alles op de kaasplank!

🍷 Wijntip

Deze Chardonnay blend is heerlijk fruitig en vol van smaak met aroma’s van tropisch fruit, ananas en abrikoos. Fris en tegelijkertijd romig met een héél subtiel vleugje vanille vanwege de 3 maanden houtrijping.

3. Cool-climate Chardonnay zónder houtrijping

De smaak van Chardonnays uit koelere (berg)gebieden zonder houtrijping, is héél anders dan je misschien gewend bent. Want waar een houtgerijpte chardonnay vaak iets voller en zwaarder is, heeft een cool-climate Chardonnay juist een lichte, frisse smaak met vaak iets mineraligs. Hierdoor past deze Chardonnay perfect bij frisse en verse kazen zoals geitenkaas, mozzarella, burrata en feta.

🍷 Wijntip

Fris en licht ziltig met een zachte smaak van limoen. Daarnaast zorgt de kalkstenen grond waar de druiven op groeien voor een minerale toets. De perfecte matcht met verschillende verse kaasjes!