Garnacha, ook wel bekend als Grénache of Cannonau, is een van de meest populaire druivenrassen ter wereld en wordt vooral veel gebruikt in blends. Grote kans dus dat jij en ik als wijnliefhebbers deze druif al meerdere malen geproefd hebben. Maar eerlijk is eerlijk, eigenlijk had ík tot voor kort geen idee wat de Garnacha echt kenmerkt. Totdat ik een fantastische 100% Garnacha Tinta proefde, waardoor ik me iets meer wilde gaan verdiepen in dit druivenras. En je begrijpt: daar werd veel bij geproefd! Want de Garnacha / Grenache is er in allerlei varianten, van fruitig en soepel tot krachtig en kruidig. Mijn bevindingen? Die deel ik in deze blog, zodat jij wellicht de volgende keer ook eens voor een Garnacha kiest!

Waar komt Garnacha wijn vandaan?

  • Spanje: thuishaven van de Garnacha, ook wel Garnacha Tinta genoemd
  • Frankrijk: nummer één producent van Grénache
  • Sardinië, Italië: hier staat Garnacha bekend als Cannonau

De Garnacha-druif komt oorspronkelijk uit Spanje en komt daar nog steeds veel voor. Het is een sterk druivenras dat het beste tot zijn recht komt in droge en warme gebieden, maar ook prima bestand is tegen kou. In Spanje kom je de Garnacha dan ook vooral tegen in regio’s als Aragon, Priorat en Rioja waar het klimaat een perfecte combinatie is tussen koele winters en warme, droge zomers.

Toch is Spanje niet het land met de meeste productie van Garnacha. Dit is namelijk Frankrijk met ongeveer 90.000 hectare aan wijngaarden. Vooral in de zuidelijke Rhône-vallei en Languedoc-Roussillon is Grénache een belangrijk én bekend druivenras. Hier wordt hij namelijk vaak gecombineerd met Syrah en Mourvèdre in de bekende GSM-blends.

Daarnaast wordt Garnacha ook verbouwd in andere delen van de wereld, zoals het Italiaanse eiland Sardinië, Algerije, Tunesië, Australië, Californië en Zuid-Afrika.

Welke soorten wijnen worden er gemaakt van de Garnacha druif?

Van de Garnacha druif worden vooral veel rode en rosé wijnen geproduceerd die meestal fris en fruitig zijn, maar soms ook krachtig en kruidig kunnen zijn. Dit hangt vooral af van het terroir, maar ook van de vinificatie én de manier waarop de ranken verzorgd worden. Zo is het voor een sterkere concentratie van aroma’s en smaken bijvoorbeeld belangrijk om de productie per wijnrank klein te houden en alléén de beste trossen uit te laten groeien.

Ook kom je af en toe een witte wijn tegen die gemaakt is van de Garnacha Tinta. Maar meestal wordt er voor witte Garnacha wijnen gebruik gemaakt van een andere druif: de Garnacha Blanca, of zoals de Spanjaarden zeggen: de Garnatxa Blanca. Deze witte wijnen zijn iets minder bekend, maar zeker niet minder spannend. De Garnacha Blanca wijnen hebben namelijk vaak een volle body met tonen van perzik, honing en kruiden. Daarnaast worden ze ook regelmatig op hout gerijpt. Ik zou dan ook vooral liefhebbers van Chardonnay of Viognier (yes, that’s me!) aanraden om eens een flesje of glaasje te proberen. Ik kan je mijn favoriet dan ook zeker aanraden. Gekocht bij De Wijngoeroe, maar vaak uitverkocht dus sla je slag als hij beschikbaar is! 👇

Prohom Experientia Blanca

Frisse geur met aroma’s van perzik en een vleugje vanille. En dit proef je terug! Romig en vol met een touch van amandel en een heerlijke lange, warme afdronk.

Hoe smaakt Garnacha wijn?

Zoals ik net al even benoemde kan de smaak van Garnacha-wijn heel verschillend zijn. Dit is van een groot aantal factoren afhankelijk, maar in de eerste plaats van het terroir. Daarom heb ik hieronder een smaakoverzicht voor je gemaakt van rode, witte en rosé Garnacha’s op basis van de drie belangrijkste productielanden: Frankrijk, Spanje en Italië.

De smaak van rode Garnacha

Houd je wel van een glaasje rode wijn, maar ben je niet zo’n fan van dat kenmerkende zuurtje van bijvoorbeeld Sangiovese (Chianti) wijnen? Dan zit je met een rode Garnacha-wijn gegarandeerd goed: licht van kleur met zachte tannines en een lage zuurgraad waardoor deze wijn heerlijk soepel is. Daarnaast staan ze bekend om hun fruitigheid en kruidige tonen, waardoor een glas rode Garnacha allesbehalve saai is! Denk aan aroma’s van rijpe aardbeien, kersen, frambozen en een vleugje peper. Oudere of op hout gerijpte Garnacha’s zijn vaak iets complexer met tonen van leer, tabak en chocolade.

Franse Grenache Rouge:

  • Wijnen uit de zuidelijke Rhône en Languedoc zijn vaak kruidiger en complexer
  • Denk aan zwarte peper, gedroogde kruiden en rijp rood fruit
  • De GSM-blend met Syrah en Mourvèdre zorgt voor extra structuur en tannines

Spaanse Garnacha Tinta:

  • paanse Garnacha-wijnen zijn meestal fruitiger
  • Denk aan tonen van rijpe aardbeien, kersen en soms een vleugje karamel
  • In Priorat kunnen Garnacha wijnen wat krachtiger zijn, terwijl de Rioja regio vaak juist een subtielere stijl heeft

Cannonau di Sardegna (Italië):

  • In Sardinië, waar Garnacha bekendstaat als Cannonau, zijn de wijnen voller
  • Denk aan gedroogd fruit, kruiden en een hoger alcoholpercentage
  • Stevig met een warme, ronde afdronk.

🍷 Wijntip: mijn favoriete Garnacha Tinta wijn komt uit het Spaanse Zaragoza en is heerlijk intens van smaak, maar toch soepel: perfecte in balans zonder saai te worden! 👇

Flor de Morca

Krachtig en vol met een licht zoetje van rijpe kers en een vleugje vanille. Heerlijk intens, maar verrassend soepel om te drinken: een gevaarlijk lekker wijntje!

Zo smaakt een witte Garnacha

Vol en romig of fris en mineraal: er is voor iedereen wel een lekker glas Garnacha Blanca te vinden! Daarnaast komt ook bij deze witte variant vaak een lichte kruidigheid terug en zorgt eventuele houtrijping voor boterige en nootachtige tonen. Viognier en Chardonnay liefhebbers weten precies waar ik het over heb. 😉

Franse Grénache Blanc:

  • Franse witte Grenache is meestal vol en romig
  • Denk aan aroma’s van honing, perzik en amandel
  • Wordt vaak gebruikt in blends met Roussanne en Marsanne

Spaanse Garnacha Blanca:

  • Spaanse witte Garnacha-wijnen zijn vaak frisser
  • Denk aan meer citrusaroma’s en minerale tonen
  • De rijping op hout kan boterachtige en nootachtige tonen toevoegen

🍷 Wijntip: deze Al Mercado Garnacha Blanca is een typisch voorbeeld van een frisse Spaanse Garnacha Blanca wijn: fris en zacht, maar vol van smaak! 👇

Al Mercado Garnacha Blanca

Zachte, fruitige wijn met bloemige aroma’s en tonen van rijpe perzik en honingmeloen. Medium zuren en een tikkeltje kruidig, maar toch fris. Perfect als apéritief of bij een salade!

De smaak van rosé Garnacha

Van licht en fris tot vol en krachtig en alles daartussenin: rosé Garnacha is fruitig en verfrissend. Denk aan tonen van rood fruit zoals aardbei en framboos en een licht kruidige ondertoon. De perfecte keuze voor een zonnige zomerse dag!

Franse Grénache Rosé:

  • Provence en Languedoc produceren lichte, elegante rosé’s
  • Denk aan aroma’s van aardbei en watermeloen
  • Vaak licht kruidig

Spaanse Garnacha Rosado:

  • Spaanse rosé’s zijn vaak fruitiger
  • Denk aan tonen van framboos en rode bes
  • Vaak iets steviger van structuur (meer tannine/kleur)

Italiaanse Cannonau Rosato:

  • In Sardinië zijn Cannonau-rosé’s meestal voller en krachtiger
  • Denk aan veel rijp rood fruit
  • Vaak licht kruidig

🍷 Wijntip: deze Rosé van Château Roubine is heerlijk fris en fruitig, maar toch laag in zuren. Perfect in balans met een hoog “doordrinkgevaar”! 👇

Hippy Rosé

Deze lichtroze Franse rosé staat bol van de fruitige aroma’s! Denk aan perzik en citrustonen, maar ook aan rood fruit zoals aardbeien en frambozen. Lekker sappig met een vleugje kruidigheid. Santé!