Sushi, what’s not to love?! Of je het nu hebt over de perfecte combi tussen zoet, zout, zuur en bitter, of de befaamde vijfde ‘umami’ smaak: ik ben fan! Sushi heeft namelijk een onweerstaanbare mix van texturen: de zachte, plakkerige rijst, de romige vis, de knapperige groenten en de lichte crunch van nori (zeewier). Uiteraard drink ik hier ook graag een lekker wit wijntje bij. Maar welke wijn kies je het beste bij sushi? Want met al deze smaaksensaties is dat soms best lastig kiezen. Lees dus snel verder voor praktische tips en natuurlijk mijn favorieten!

Chardonnay en sushi: kan dat?

Ja hoor! Chardonnay en sushi kunnen heel goed samengaan. Vooral als je dol bent op tempura sushi. De vette en krokante structuur van deze sushi vraagt namelijk om een wijn die zelf ook iets voller is, maar die tegelijkertijd ook wat frisheid kan toevoegen. Kies daarom voor een frisse, fruitige Chardonnay zónder houtrijping zoals mijn favoriet uit Zuid-Afrika!

Weltevrede Calcrete Chardonnay

Mineraal en fris met fruitige aroma’s van lime & meloen, die ook terugkomen in de smaak. De licht ziltige ondertoon matcht perfect met de sushi: heerlijk verfrissend!

De perfecte witte wijnen bij sushi en sashimi

Zowel sushi als sashimi gaan goed samen met aromatische, frisse witte wijnen. Maar zoals bij alle wijn & spijs combinaties is de perfecte wijn ook afhankelijk van de bereiding en de dressing die je gebruikt.

1. Welke wijn past bij pittige sushi?

Eet je jouw sushi graag met wassabi? Kies dan voor een florale en fruitige witte wijn met lichte restsuikers om de pittige smaak van de wasabi te verzachten, zoals een droge (of lichtzoete) riesling. Mijn Duitse én Italiaanse favorieten vind je hieronder.

Metzger Petit Blanc

Bloemig en fris met een vleugje ananas. In de mond droog en mineraal met tonen van rode appel, abrikoos en passievrucht. Een hele mooie tegenhanger bij pittige sushi!


Bianco di Custoza

Fris en fruitig met aroma’s van rijpe perzik en citrus. En dit proef je duidelijk terug in de smaak! Daarnaast zorgt het rijpe fruit voor iets zoetigs, waardoor hij perfect matcht met spicy sushi. Hier krijg je geen spijt van!

2. Wijn bij sashimi

Ben je dol op de pure smaak van verse sashimi? Kies dan voor een droge, minerale witte wijn met voldoende frisheid die iets hoger in zuren is zoals een Sauvignon Blanc of een van mijn Spaanse favorieten: Treixadura en Airén. De zuurgraad van deze wijn balanceert namelijk de vetheid van de vis, terwijl de frisse tonen de pure smaak van de sashimi versterken.

Villalobillos Airén Pie Franco

Mineraal, fris en fruitig met aroma’s van citrus en peer. De ideale begeleider bij tonijn of zalm sashimi: zelfs als je wat extra pit toevoegt!


Meu Treixadura

Bloemig en fris met citrustonen, peer en vlierbloesem. De elegante zuren vullen de subtiele smaken van de sashimi mooi aan zonder deze te overheersen. Topper!

3. Welke wijn is lekker bij romige sushi?

Dol op sushi met avocado of spicy mayo? Kies dan voor een vollere wijn die mooi aansluit bij deze romigheid, zonder de smaak te overheersen. Denk bijvoorbeeld aan een licht houtgerijpte witte wijn zoals een Viognier, Chardonnay of een Verdejo.

Carrasviñas Fermentado en Barrica

Bloemig én fruitig met aroma’s van rijpe perzik, peer en een vleugje vanille. De smaak is perfect in balans met subtiele tonen van tropisch fruit en geroosterde amandelen: vol van smaak, maar niet té zwaar.

Drink je liever rode wijn bij sushi? Bekijk hier mijn favorieten >