Zodra die eerste écht warme zomerdag zijn aantocht doet begint het bij mij al te kriebelen. Want voor mij staat zomer voor zon, zee, terras, en… de opening van het witte wijn seizoen! Met als ultieme favoriet een heerlijk fris glas Albariño of Verdejo. Mijn absolute go-to Spaanse wijnen voor warme dagen. Maar welke kies je als je de wijnkaart onder je neus krijgt op het terras of als je een fles wil meenemen naar het park of het strand? Beiden zijn heerlijk fris, maar totaal anders qua smaak. En die smaak, daar ga ik je in deze blog alles over vertellen!

Verschil Verdejo en Albariño: zo smaken ze het best

De herkomst van deze twee Spaanse toppers zegt héél véél over de smaak, maar ook over de lekkerste food pairings. Want groeit het in dezelfde streek of komt het uit dezelfde streek, dan ben je meestal verzekerd van een perfecte match!

Albariño: de perfecte wijn voor zeevruchten

Het Rias Baixas gebied in Galicië is dé thuishaven van de albariño wijn: een prachtig (maar vrij koel en nat!) kustgebied vol prachtige stranden, groene natuur en berglandschappen. En dit proef je terug in de wijn: licht, fris en mineraal met citrustonen en vaak een ziltige toets.

Daarnaast vind je in deze regio een overvloed aan zeevruchten: oesters, mosselen, kokkels, sardientjes en meer. Albarino is dan ook mijn favoriete strandwijn die perfect past bij alles wat uit de zee komt. Maar ook salades of een borrelplankje met olijfjes, frisse witte kazen of juist iets ziltere kazen zijn een heerlijke match. Yum!

Wijntip: La Trucha Albariño

Knisperend fris, mineralig en héél dorstlessend. Denk aan citrusfruit, ananas, een snufje perzik en… jawel: een ziltig randje! Perfect bij alles wat uit de zee komt.

Verdejo: de zonnige dorstlesser bij tapas

In Castilla y Leon, vind je in de Rueda streek de oorsprong van de Spaanse Verdejo: een gebied met droge, warme dagen en koele nachten. Die warmte proef je terug in de zwoele smaak van rijpe perzik en tropisch fruit, terwijl de koele nachten zorgen voor de nodige frisheid en zachte limoen tonen. Een verfrissende zomerwijn die net wat uitbundiger en fruitiger is dan een Albarino.

En door die ietwat vollere, maar fruitige smaak past hij ook perfect bij gerechten die dat zijn. Denk aan kruidige of pittige gerechten, gegrilde groenten, tapas of een Spaanse tortilla. Maar ook een borrelplank met manchego kaas, gambas, calamares en serranoham is een gouden combi!

Wijntip: Ramon Bilbao Verdejo

Deze verdejo uit Rueda is zacht en fris met citrusaroma’s en tonen van tropisch fruit. Denk aan meloen, perzik en een vleugje kruisbes. Laag in alcohol (slechts 12,5%) en heerlijk fruitig: perfect voor bij de borrel!

Albariño vs Verdejo: probeer ze allebei!

Smaken verschillen. Niet alleen van persoon tot persoon, maar ook per gelegenheid. Zo heb je tijdens een zonnige middag op het terras misschien wel meer zin in een frisse en elegante Albarino die iets lichter is. En wil je tijdens de BBQ-borrel juist een uitbundige volle Verdejo proeven. Dus probeer ze allebei of maak een keuze op basis van wat je er op dat moment bij wilt nemen! 😉

Nog even een kleine opfrisser:

  • Voor een ziltige, frisse wijn bij zeevruchten of salades → Albariño
  • Voor een zonnige, expressieve wijn die makkelijk combineert met tapas → Verdejo

Geniet ervan, chin-chin! 🥂