De perfecte rode wijn bij een kaas en borrelplank is zonder twijfel een rijke Port zoals deze Graham’s Late Bottled Vintage, maar met een alcoholpercentage van 20% is deze misschien iets minder geschikt voor de vrijdagmiddag- of kerstborrel. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met 6 droge wijnen (rood, wit én mousserend) die perfect bij kaas, charcuterie en borrelplanken passen. En ik waarschuw je alvast, ze zijn bijna allemaal ook lekker stevig zodat ze de meest intense smaken aankunnen!

🍷 Tip: verrijk je kaasplank met een zoete mangochutney, honing of vijgenjam voor een nog intensere wijn & spijs beleving!

Rode wijn bij een kaasplank met intense smaken

Mijn favoriete kaas en borrelplank is er een die bol staat van de intense smaken. Denk aan harde en belegen kazen, rijpe geitenkazen, een pittige gorgonzola of blauwaderkaas en vleeswaren als fuet, serrano en truffelsalami. En laat deze krachtpatser (15% alcohol!) van een rode wijn hier nou perfect bij passen! Vol en krachtig met een klein restzoetje en aroma’s van rijp fruit zoals donkere kersen en vijgen, die ondanks zijn hoge alcoholpercentage toch een heerlijke fluweelzachte afdronk heeft. Deze Paralupi Appassimento moet je een keer proeven!

Zelf proeven?

Je shopt deze Paralupi Appassimento al voor €14,95 bij De Wijngoeroe.nl

Dezelfde smaakbeleving, maar dan met een iets soepelere wijn? Dan is deze Garnacha Tintorera een uitstekende keuze: krachtig en zwoel met aroma’s van rijp rood fruit, vanille en caramel. Vol van smaak en ondanks het hoge alcoholpercentage toch heerlijk soepel! Daarnaast past hij ook perfect bij pittige harde kazen, geitenkazen, belegen nootachtige kazen en gekruide kazen. Denk aan brandnetel, fenegriek, Italiaanse kruiden, olijven of truffel. Intense smaken die met deze zwoele wijn optimaal tot hun recht komen!

Zelf proeven?

Je shopt deze Garnacha Tintorera al voor €9,35 bij Decántalo.nl

Rode wijn bij een gemengde kaasplank

Ben jij juist fan van jonge, zachte kazen zoals camembert of brie? Dan kun je beter voor een iets zachtere wijn gaan zoals deze Claus Preisinger Kalkstein Blaufränkisch. Maar daar hoef je je natuurlijk niet tot te beperken. Deze lichte, maar complexe, fruitige rode wijn met aroma’s van frambozen en kersen, combineert namelijk ook perfect met belegen en pittige harde kazen of een Zwitserse kaasfondue! Een echte allemansvriend die heerlijk wegdrinkt zonder zich uit het veld te laten slaan. En met een alcoholpercentage van 12,5% hoef jij je daar ook geen zorgen over te maken!

Zelf proeven?

Je shopt deze fruitige en minerale Claus Preisinger Kalkstein Blaufränkisch die je gekoeld kan drinken voor €16,55 bij Decántalo.nl

Ben je net als ik fan van Chianti én houd je van frisse kazen zoals mozarella of burrata? Dan kun je hier een jonge witte wijn bij drinken, maar zeker ook een soepele en fruitige rode wijn zoals deze Dievole Chianti Classico: licht en fris met tonen van rood fruit, een kruidige ondertoon en een vleugje vanille! Daarnaast combineert deze rode wijn ook perfect met asgerijpte kaasjes en belegen harde kazen zoals Pecorino, Manchego en Parmezaan. Maar kijk uit, want deze combinatie is hemels, dus grote kans dat je binnen no-time nummer 2 opentrekt en een trip naar Toscane boekt 😉

Zelf proeven?

Je shopt deze Dievole Chianti Classico al voor €16,55 bij Decántalo.nl

Witte wijn bij een gemengde kaasplank

Hij staat niet voor niets in mijn top 9 favoriete Spaanse wijnen, want ik drink deze rijke Palomino Fino met aroma’s van honing, rijpe abrikoos, noten en wat ziltigheid het liefst bij een borrelplank met gerijpte kazen en een lichtpittige blauwaderkaas. Maar hij smaakt ook heerlijk met olijven, gerookte zalm, truffel en vleeswaren. Klinkt dit als jouw borrelplank? Dan zal deze Spanjaard je niet teleurstellen!

Zelf proeven?

Je shopt deze Barbadillo Patinegro voor €20,95 bij De Wijngoeroe.nl

Een andere optie voor een gemengde kaasplank met geitenkazen en jonge frisse kazen is deze Villalobillos Airén Pie Franco. Deze fris-zure wijn met fruitige tonen van perzik, peer en citrus is wat mij betreft de perfecte borrelwijn onder de €10, mét of zónder kaasplank!

Zelf proeven?

Je shopt deze Villalobillos Airén Pie Franco al voor €10,10 bij Decantálo.

Mousserende wijn bij de kaasplank: kan dat?

Ja, je kan mousserende wijn zoals Cava perfect combineren met een kaasplank. Vooral als je fan bent van zachte kazen, zoals camembert of geitenkaas. Maar ook een nootachtige manchego of een mildpittige gorgonzola match goed met mousserende wijn. De frisse citrustonen en de bubbels in de Cava hebben namelijk een reinigende werking op je smaakpapillen, zodat je optimaal kan genieten van iedere hap die je neemt! Mijn favoriet is droog, fris en fruitig met een fijne mousse, citrustonen, gedroogd fruit en iets van brioche in de afdronk. En slechts 11,5% alcohol, waardoor hij ook nog eens lekker licht is!

Zelf proeven?

Je shopt deze Rexach Baqués Gran Reserva Brut Nature al voor €15,10 bij decantálo.nl

Dol op mousserende wijnen? Bekijk dan hier mijn top 5 met de beste spaanse mousserende wijn: van Cava tot Corpinnat! >