Dat ik van wijn én pittig eten houd is geen geheim. En misschien is dit voor jou precies zo. Maar hoe zorg je voor de perfecte smaaksensatie als je deze twee combineert? Bij pittig eten is het belangrijk om een wijn te kiezen die de hitte van het gerecht in balans brengt en tegelijkertijd de smaken aanvult. Daarnaast speelt ook de kruidigheid een rol in jouw wijnkeuze. Over het algemeen passen witte en rosé wijnen het beste bij pittige gerechten. Dit komt doordat witte en rosé wijnen vaak lichter en fruitiger zijn, maar ook wat restsuikers hebben. Dit helpt om de pittigheid te verzachten en de smaken meer in balans te brengen. Maar er zijn uiteraard ook rode wijnen die perfect te combineren zijn met pittig eten. Welke dit precies zijn, lees je verderop in deze blog!
Wit, rosé of rode wijn bij pittig eten?
Ik stipte het net al even aan: je kunt zowel wit, rosé als rode wijn bij pittig eten drinken. Je moet alleen even weten welke! Want de wijn die je kiest kan ervoor zorgen dat de smaken van je gerecht meer in balans komen of dat de pittige smaken juist geblust óf versterkt worden. Vermijd daarom wijnen die hoog in zuren zijn zoals Sauvignon Blanc. Tenzij je natuurlijk de pittigheid in jouw gerecht wil versterken!
Dit zijn de beste wijnkeuzes bij pittig eten:
- Lichte, frisse en fruitige wijnen
Wit: Grauburgunder/ Pinot Gris / Pinot Grigio/ Grillo
Rood en rosé: Grenache/ Pinot Noir (gekoeld)
- Droge wijnen met restsuikers of lichtzoete wijnen
Wit: Riesling / Gewürztraminer/ Airén/ Appassimento wijnen
Rood: Appassimento wijnen
- Volle, fruitige wijnen met een kruidig randje
Wit: Vermentino/ Verdejo/ Garganega
Rood en rosé: Syrah/ Garnacha/ Ripasso wijnen
Houd je niet van wijnen met restsuikers of lichtzoete wijnen? Ik ook niet! Maar wél in combinatie met lekker veel pit. Dit is wat mij betreft dan ook dé perfecte gelegenheid om een keer een uitstapje te maken naar het onbekende 😉
3x witte wijntips voor bij pittig eten
Wijntip #1: Wil je meer balans in je gerecht en íets minder pittigheid? Kies dan voor een droge witte wijn met een klein beetje restsuiker zoals deze Riesling. De perfecte wijnkeuze bij pittige gerechten met rode chilipepers!
Metzger Petit Blanc
Bloemig en fris met een vleugje ananas. In de mond droog en mineraal met tonen van rode appel, abrikoos en passievrucht. Een hele mooie tegenhanger bij pittige Thaise gerechten!
Wijntip #2: Ben jij dol op pittige gerechten waar zwarte peper de boventoon voert, zoals bij een pasta cacio e pepe? Dan wordt deze frisse en fruitige Italiaan met een héél klein restzoetje jouw nieuwe favoriet!
Bianco di Custoza
Fris en fruitig met aroma’s van rijpe perzik en een heerlijke volle smaak. De perfecte match met zwarte peper en romige, pittige sauzen, zoals pasta’s en curry’s. Hier krijg je geen spijt van!
Wijntip #3: Fan van pittige smaken die worden aangevuld met frisse limoen en kruiden als gember of koriander, zoals bij een ceviche? Dan is deze Grauburgunder – die zelf ook een vleugje pit heeft – de perfecte aanvulling!
Weber Gruaburgunder Trocken
Deze Pinot Gris is heerlijk soepel met aroma’s van bloemen en tonen van rijp fruit, zoals honingmeloen en rijpe abrikoos wat zorgt voor een licht zoete ondertoon. Vol van smaak met een vleugje pittige noten: de perfect match met pittige en kruidige smaken. Ook heerlijk als begeleider van kruidige kip-, vis- en rijstgerechten.