Zon, zee, strand en… bubbels! Spanje staat natuurlijk bekend om zijn levendige sfeer, heerlijke keuken en fantastische witte én rode wijnen. Maar wist je dat Spanje ook fé-no-me-nale mousserende wijnen heeft? En dan heb ik het niet alleen over Cava! De Spaanse bubbelwereld is namelijk groter én interessanter dan je misschien denkt. Daarom vertel ik je in deze blog alles over mousserende Spaanse wijn: van de verschillende soorten tot de verschillen tussen Spaanse cava en Franse champagne. En ik verklap natuurlijk ook welke bubbel uit Spanje je écht niet mag missen!
Welke soorten mousserende wijn?
Bijna overal in Spanje wordt er wel mousserende wijn geproduceerd, maar de meest beroemde regio is Penedès, vlak bij Barcelona. Maar ook in de Rioja, Rueda en Rias Baixas produceren ze heerlijke Spaanse mousserende wijnen. En het draait hierbij zeker niet alleen om cava, al is dat wel de bekendste.
#1 D.O. Cava: de meest voorkomende mousserende Spaanse wijn
Cava is dé klassieker als het gaat om Spaanse mousserende wijn. Deze wijn wordt voornamelijk gemaakt in de regio Penedès, vlakbij Barcelona. Wat cava zo bijzonder maakt? Het wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionelle (mét tweede gisting op fles, net als champagne!), voor een fijne mousse (de zachte bubbeltjes) en een complexere smaak. De druiven die meestal worden gebruikt zijn Macabeo, Xarel·lo en Parellada. Typische Spaanse druiven die zorgen voor een frisse en fruitige smaak!
Let op deze kwaliteitslabels bij het kopen van Cava:
- D.O. Cava Guarda: 9 maanden rijping
- D.O. Cava Reserva – Guarda Superior: 18 maanden rijping
- D.O. Cava Gran Reserva – Guarda superior: 30 maanden rijping
- Cava elaborador integral: deze cava wordt gegarandeerd van druif tot fles in het eigen wijnhuis gemaakt en staat voor topkwaliteit
- Cava de Paraje Calificado: druiven afkomstig van een uitzonderlijk perceel met een uniek terroir en een zeer hoge kwaliteit. De absolute top binnen de kwaliteitscategorieën van de D.O. Cava!
#2 Corpinnat: de Champagne onder de Cava’s
Corpinnat komt uit het hart van de Penedès-regio en is een relatief nieuw initiatief van een aantal producenten die vonden dat Cava niet altijd stond voor topkwaliteit. Het resultaat? Een kwaliteitswijn met een fantastische zachte mousse en een topsmaakbeleving.
De kwaliteitseisen van mousserende Corpinnat wijnen uit Spanje:
- Druiventeelt: 100% biologische geteeld en handmatig geoogst
- Druivenrassen: uitsluitend gebruik van min. 90% inheemse druivenrassen
- Rijping: minimaal 18 maanden op fles
- Productie: wijnen moeten volledig op het eigen domein worden gemaakt
#3 Espumoso de Calidad: mousserende wijnen van Rias Baixas tot Jerez
Nog nooit gehoord van Espumoso de Calidad? Niet gek, want dit is de verzamelnaam voor kwaliteitsbubbels uit Spanje die buíten de cava-regio vallen. Denk aan Rioja Espumoso of mousserende wijnen uit Rias Baixas, Rueda, Valencia, Zaragoza of Jerez. Hier wordt vaak geëxperimenteerd met andere druivenrassen en technieken. Spannend en verrassend!
5x de beste mousserende wijn uit Spanje
Oké, je weet nu iets beter wat cava is en waar je op moet letten als je er een wil scoren die nét ff wat beter is dan de standaard. Maar wat is nou de beste mousserende wijn uit Spanje? Dat hangt natuurlijk een beetje af van je smaak, maar ik geef je graag alvast wat toppers om mee te starten!

Rexach Baqués Gran Reserva Brut Nature
Een typische Spaanse Cava met maar liefst 54 maanden rijping! Droog, fris en fruitig met een fijne mousse, citrustonen, rijp fruit en iets nootachtigs in de afdronk. Slechts 11,5% alcohol, waardoor hij ook nog eens lekker licht is. Deze moet je proberen!
Pardas Hermós
Deze frisse en droge Corpinnat heeft tonen van groene appel, peer en een vleugje vanille. Heerlijk om gewoon mee te proosten, maar ook perfect bij tapas, gegrilde groenten, oesters of romige coquilles.
Mas Candí Segunyola
Deze Mas Candí Segunyola Corpinnat, wordt gemaakt van 100% Xarell-lo druiven met een heerlijke complexe smaak van rijp fruit, citrustonen, abrikoos, peer en noten. Verrassend romig met een stevige bubbel: deze moet je proeven!

AT Roca Esparter (100% Macabeo)
Aromatisch, fris en mineraal: deze elegante bubbel van 100% Macabeo uit de befaamde Penedes regio heeft een zachte mousse met citrusaroma’s, appel, peer, brioche en een vleugje vanille. Zacht, romig en onweerstaanbaar!
Mar de Frades Brut Nature (100% Albariño)
Deze frisse en droge bubbels uit Galicië hebben een zachte mousse met citrustonen, appel en een vleugje zilte zeelucht. En met slechts 12% alcohol is deze mousserende wijn ook laag in calorieën.
Is cava en champagne vergelijkbaar?
Zowel cava als champagne worden gemaakt via de Méthode Traditionnelle. Dit betekent dat de tweede gisting – die de bubbels veroorzaakt – plaatsvindt in de fles. Hierdoor krijg je die fijne, aanhoudende mousse en iets complexere smaken van brioche, noten en gisttonen.
Maar er zijn natuurlijk ook verschillen. Zo wordt Champagne gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Terwijl Cava meestal gemaakt wordt van Macabeo, Xarel·lo en Parellada. De smaak is hierdoor vaak wat frisser en fruitiger dan champagne. Daarnaast is de Spaanse Cava meestal ook iets vriendelijker geprijsd. Conclusie? Champagne en Cava zijn allebei top, maar Cava biedt vaak net wat méér waar voor je geld.
Salud! 🥂