Viognier, ik ben er dol op! Deze aromatische witte wijn heeft namelijk best wat gelijkenissen met mijn all-time favourite: ‘Chardonnay’. En dan heb ik het niet alleen over het land van oorsprong van de druif. Want hoewel Viognier oorspronkelijk uit de noordelijke Rhône-vallei in Frankrijk komt, wordt deze druif inmiddels wereldwijd aangeplant. Denk aan Californië, Australië, Zuid-Afrika en zelfs in Zuid-Frankrijk buiten de Rhône-regio. De smaak? Daar vertel ik je in deze blog meer over!
Is Viognier wijn droog of zoet?
Een veelgestelde vraag is: is Viognier droog of zoet? Het antwoord is: viognier is vrijwel altijd droog. Maar door de aroma’s van tropisch fruit, perzik en bloemen kan het in eerste instantie wel líjken op een zoete wijn. Maar dat gevoel is bij de eerste slok gegarandeerd verdwenen, want Viognier wijn bevat – in tegenstelling tot (droge) Rieslings – weinig tot geen restsuiker. Ook nog eens goed voor de lijn! 😉
Maar… er zijn natuurlijk uitzonderingen. In sommige regio’s van Californië en Australië maken wijnmakers namelijk ook lichtzoete Viogniers of zelfs dessertwijnen van overrijpe ‘late harvest’ druiven die bomvol suikers zitten.
Viognier smaak: aromatisch, fruitig en vol
Welke Viognier wijn je ook kiest, je herkent hem altijd aan de aromatische geur van witte bloemen, abrikoos en perzik. En dit proef je terug in de smaak van Viognier: fruitig, rijk en vol. En ondanks dat de smaak zo uitgesproken is, is hij heerlijk zacht (relatief weinig zuren!), romig en elegant.
Sommige Viogniers rijpen (deels) op eikenhout, wat voor een iets vollere en kruidigere smaak zorgt. Perfect bij gerechten met een uitgesproken smaak, zoals curry met kokos, gegrilde kip of zachte kazen.
Typische Viognier smaak- en geurnotities:
- Fruit: abrikoos, perzik, mango, mandarijn
- Bloemen: kamperfoelie, oranjebloesem, viooltjes
- Specerijen: gember, nootmuskaat
- Hout (optioneel): vanille en toast bij houtrijping
Over het algemeen kun je stellen dat hoe warmer het gebied is waar de Viognier vandaan komt, hoe meer het tropisch fruit de boventoon voert. Viogniers uit koelere gebieden zoals de Franse Rhône zijn juist eleganter (zachter) qua smaak.
Viognier zelf ontdekken? Dit zijn mijn tips:
- Serveer Viognier licht gekoeld op zo’n 10–12°C voor optimale expressie van geur en smaak.
- Gebruik een wat breder wijnglas om de aroma’s volledig tot hun recht te laten komen.
Bekijk hier mijn mini-gids voor het juiste glas per wijnstijl > - Combineer met gerechten uit de Aziatische keuken, gegrilde garnalen, kip met een romige saus of een borrelplank met kaasjes
Mijn favoriete Viognier wijnen 👇
Prohom Experientia Blanca
Houd je net als ik wel van een uitgesproken volle wijn? Dan ga je héél gelukkig worden van deze houtgerijpte blend van Viognier & Garnacha Blanca: aromatisch met uitgesproken aroma’s van perzik, een vleugje vanille en een touch van amandel!

La Baume Viognier
Wil je iets meer frisheid in je wijn? Kies dan voor deze La Baume Viognier: zwoel, maar tegelijkertijd fris. Denk aan rijpe perzik, citrusfruit voor een klein zuurtje en een vleugje romigheid. Uiteraard mag de bloemige geur ook niet ontbreken!