Zodra de eerste blaadjes van de bomen vallen en de temperatuur begint te zakken, krijg je spontaan zin om jezelf lekker met een dekentje op de bank te nestelen en jezelf onder te dompelen in… comfort food én wijn natuurlijk! Oké, en misschien ook wel lange Netflix marathons. 😉

Verwarmende gerechten zoals een romige pompoensoep, een goedgevulde stamppot of een stoofje zijn dan ook favoriet in de herfst. Allemaal gerechten met een uitgesproken smaak. En dit maakt het niet per se makkelijker om een goede wijnmatch te vinden: wit óf rood. Want met de komst van de herfst is wat mij betreft ook het rode wijnseizoen weer geopend!

Tips voor heerlijke wijn & comfort food combinaties

Comfort food smaakt, net als rode wijn, nét wat beter in de herfst. Maar hoe weet je welke wijn écht goed past bij een romige pompoensoep, een stevige stamppot of een pittige Thaise curry? Balans, textuur en kruidigheid zijn dé factoren waar je op moet letten. Daarom heb ik hieronder de ultieme gids voor je samengesteld. Zo weet je precies welke wijn je uit de kast moet trekken voor jouw volgende herfstmaaltijd.

Gerecht Type wijn Wijn Pairing Smaaknotities 
 
Romige pompoensoep 
 
Houtgerijpte witte wijn 
 
Zachte Chardonnay of Viognier 
 
Romig, zacht, tonen van vanille en tropisch fruit: vult de soep mooi aan 
Hartige quiche Kruidige witte of rode wijn Verdejo, Tempranillo, Garnacha of Syrah Fris, licht kruidig: ondersteunt hartige smaken zonder te overheersen  
Pittige Thaise curry Aromatische witte wijn Riesling, Gewürztraminer of CinsaultZoet-fris, aromatisch: verzacht pittigheid en benadrukt kruidigheid 
Stamppot Fruitige rode wijn Merlot, Garnacha of Chinati ClassicoZacht, rond, fruitig: zorgt voor balans met romige en hartige smaken 
Stoofpot Krachtige, maar fruitige rode wijn Cabernet Sauvignon of Primitivo Appassimento Vol, intens, rijk aan fruit: ondersteunt de smaak van het stoofvlees en de kruidigheid 

Mijn favoriete wijnen bij comfort food

Vind je het ondanks bovenstaande gids lastig om een keuze te maken? Bekijk dan hieronder mijn lijstje met favoriete witte én rode wijnen bij romige pompoensoep, hartige quiche, pittige Thaise curry, stamppot en stoofpot. De juiste wijn zorgt er namelijk voor dat je gerechten nog lekkerder smaken en je herfstmaaltijd echt een feestje wordt.

1. Welke wijn bij romige pompoensoep?

Een boterzachte houtgerijpte wijn, zoals een Chardonnay of Viognier past perfect bij romige pompoensoep. De tropische smaken en vanilletonen van deze wijnen passen namelijk perfect bij de lichtzoete, romige smaak van pompoen.

Buttery Rockhawk Chardonnay

Deze buttery Rockhawk Chardonnay is krachtig, romig en vol van smaak. Denk aan vanille, brioche, roomboter en tonen van rijp exotisch fruit. Stevig, maar de perfecte match met een romige pompoensoep!


Vallegarcía Viognier

Bloemig en fris met aroma’s van tropisch fruit en een volle romige smaak met tonen van sappige nectarine, ananas en een vleugje vanille door de houtrijping. Perfect in balans en heerlijk bij gerookte vis of iets lekkers van de BBQ!

2. Welke wijn bij comfortfood zoals een hartige quiche?

Bij een hartige quiche kies je het beste voor een kruidige Verdejo of een fruitige, licht kruidige rode wijn zoals een (jonge) Tempranillo, Chianti of Syrah met minimale houtrijping. Deze wijnen vullen de hartige smaak van bijvoorbeeld spinazie, prei, ham of spek namelijk perfect aan zonder overheersend te worden. Eén van mijn favorieten is uiteraard weer nét wat anders dan anders 😜

Pago del Vicario Tempranillo Blanco

Deze Tempranillo Blanco wijn is de perfecte match met een hartige quiche met champignons, manchego, chorizo of serranoham. Bloemig, fris en een tikkeltje kruidig. En dit proef je terug! De smaak van deze blanc de noir is namelijk heerlijk soepel met citrustonen, peer en een vleugje witte peper in de afdronk. Heel speciaal!


Flor de Morca

Fruitig en vol van smaak met een licht zoetje van rijpe kers en een vleugje vanille. Deze Spaanse Garnacha is heerlijk intens, maar verrassend soepel om te drinken: een gevaarlijk lekker wijntje dat perfect past bij de ietwat romige, kruidige smaak van een quiche!

3. De beste wijn bij een pittige curry

Een droge (of half-zoete) Gewürztraminer of Riesling zijn een perfecte match bij pittige gerechten, zoals Thaise curry. Deze aromatische wijnen met een vleugje zoetheid en hoge zuurgraad helpen namelijk de hitte iets te blussen en vullen tegelijkertijd de complexe smaken van het gerecht aan.

Villa Wolf Gewürztraminer

Bloemig, fris en heerlijk fruitig: de aroma’s spatten uit je glas bij deze droge Gewürztraminer! Qua smaak is hij lekker sappig met tonen van rijpe perzik, lychee en citrus. Daarnaast zorgen de restsuikers voor een lichtzoete zweem die perfect matcht met pittige gerechten zoals Thaise curry. Aanrader!


Waterkloof Seriously Cool Cinsault

De geur van cassis stuift uit je glas zodra je hem inschenkt. En dat proef je terug: heerlijk fris en fruitig met tonen van aardbei, pruimen en iets kruidigs. Complex, zacht van smaak en perfect bij pittige gerechten. Ook lekker lichtgekoeld!

4. Welke wijn past het beste bij jouw favoriete stamppot?

Stamppot is een op en top Nederlands gerecht: eenvoudig, voedzaam en bomvol smaak. De juiste wijn zorgt dan ook voor balans tussen de romige puree, de toevoegingen (zoals boerenkool, andijvie of spekjes) én de wijn die je erbij schenkt. Afhankelijk van jouw favoriete stamppot kies je het beste voor een Garnacha, een Chianti of een Sauvignon Blanc. Mijn favorieten vind je hieronder 👇

K-naia Verdejo – Sauvignon Blanc

De perfecte wijn bij een stamppot met andijvie is er een met levendige zuren en iets grassigs. Precies zoals deze Sauvignon Blanc blend: intens fris met citrusaroma’s, passievrucht en een vleugje kruidigheid. De smaak? Denk aan zachte tonen van limoen, tropisch fruit, ananas en perzik. Yum!


Dievole Chianti Classico

Soepel en fruitig met aroma’s van rood fruit, een vleugje vanille van de houtrijping en een klein pepertje in de afdronk. Deze Chianti is heerlijk zacht van smaak en de perfecte aanvulling op de licht aardse smaak van boerenkool stamppot.

5. Welke wijn past het beste bij stoofpot?

Een krachtige Cabernet Sauvignon of een fruitige, lichtzoete primitivo Appassimento past perfect bij stoofpot. Want een geurige stoofpot die uren heeft staan pruttelen op het fornuis verdient een wijn die net zo rijk en vol van smaak is.

Alpasión Cabernet Sauvignon

Krachtig, fruitig en vol van smaak! Denk aan rijp donker fruit, zwarte peper en iets aards. De houtrijping zorgt voor iets meer complexiteit wat je duidelijk terug proeft. Deze Cabernet Sauvignon uit Mendoza is met 15,5% alcohol vrij stevig, maar qua smaak perfect in balans!


Paralupi Primitivo Appassimento

Krachtig en fruitig met een heerlijke warme smaak door het rijpe fruit. Daarnaast proef je tonen van vanille, chocolade en zoete specerijen. Deze Paralupi Primitivo Appassimento is dan ook de perfecte wijn bij een kruidige runderstoofpot of lamsstoof!

Bestaat jouw ideale comfort food juist uit goedgevulde borrelplanken? Ontdek in deze blog de perfecte wijn bij kaas- en borrelplanken >