Het kerstdiner is dé gelegenheid om uit te pakken met heerlijk eten en bijpassende wijnen. Maar welke wijn schenk je eigenlijk het beste bij het kerstdiner? Een vraag die niet geheel onterecht, vaak wordt gesteld. Want de juiste wijn tilt je gerechten gegarandeerd naar een hoger niveau. Of je nu kiest voor een licht voorgerecht zoals sushi of coquilles, een rijk hoofdgerecht zoals hertenbiefstuk of boeuf bourguignon, of afsluit met een romig kaasplankje: er is een perfecte wijn voor elke gang. Welke wijnen dat precies zijn, daar help ik je als wijnliefhebber natuurlijk graag mee. Daarom vind je hieronder een selectie van witte, rode en mousserende wijnen mét suggesties voor een bijpassend 3-gangen kerstmenu. Bon appétit!
Mousserende wijn voor een feestelijke start
Met een mousserende wijn als aperitief ben je verzekerd van een perfecte start van je kerstdiner. Licht, fris en feestelijk! Daarnaast opent een glas mousserende wijn de smaakpapillen voor de gerechten die volgen en kun je ze perfect combineren met een amuse van oesters, coquilles of blini’s.
Pardas Hermós Brut Nature
Tijdens de kerst mag je even nét wat meer uitpakken. Vooral bij het aperitief! Deze frisse en droge Corpinnat (luxe cava 😉) van Pardas Hermós met tonen van groene appel, peer en een vleugje vanille is wat mij betreft dan ook de perfecte keus. Heerlijk om gewoon mee te proosten, maar ook om te schenken bij oesters of een amuse van coquilles in een botersausje.
Bekijk hier al mijn favoriete champagne alternatieven >
Frisse witte wijnen voor bij het voorgerecht
Wil jij het kerstdiner openen met een carpaccio van zalm of een ander licht gerecht zoals groene asperges met burrata of een citroenrisotto? Dan zijn frisse, elegante witte wijnen een goede keuze. Maar een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir is natuurlijk ook een optie als je liever rood drinkt!
Domaine de Ménard Cuvée Marine
Licht (slechts 11% alcohol!) en soepel: van deze frisse witte blend met tonen van perzik, abrikoos, citrus en een vleugje mineraliteit krijgen jouw gasten geen genoeg! Perfect bij lichte vegetarische gerechten, salades, frisse kazen en zalmcarpaccio. Maar ook perfect voor bij de kerstborrel.
San Marzano Talo Fiano
Vol, maar zacht van smaak met een bloemige geur, subtiele citrusaroma’s en tonen van rijp tropisch fruit. Fruitig en fris, maar tegelijkertijd ook romig, waardoor hij een perfecte match is met zeevruchten, lichtpittige curry gerechten en romige pasta’s zoals een voorgerecht van risotto met citroen en Parmezaanse kaas!
Bekijk hier al mijn favoriete wijnen bij risotto >
Rijke witte én rode wijnen voor het hoofdgerecht
Vlees, vis of vega? Het antwoord op die vraag bepaalt welke wijn je deze kerst bij het hoofdgerecht serveert! Voor rijkere vis- of kipgerechten zijn namelijk volle witte wijnen een uitstekende keuze. Ga je voor een klassieke hertenbiefstuk, boeuf bourguignon of Coq au vin dan zijn stevige rode wijnen juist een must!
Fan d’Oro Chardonnay
Een kerstmenu met Chardonnay? Uitstekende keuze! Of je nu kiest voor een gerecht met een romige truffelsaus, eendenborst filet of zalm als hoofdgerecht bij het kerstdiner, met deze Spaanse Chardonnay heb je een topper te pakken. Bloemig en romig met tonen van tropisch fruit, brioche en een vleugje vanille van de houtrijping. Mooi in balans én goed geprijsd!
Masseria Borgo dei Trulli Lucale Primitivo Appassimento
Kies je voor een vleesgerecht met een intense smaak? Dan moet de wijn dat ook zijn! Deze Masseria Borgo dei Trulli Lucale Primitivo Appassimento is dan ook mijn absolute favoriet. Vol en krachtig met een klein restzoetje door de ingedroogde druiven. Een stevige maar zwoele wijn met aroma’s van rijp fruit zoals kers en framboos die ondanks zijn hoge alcoholpercentage (14,5%) toch een zachte afdronk heeft. De perfecte tegenhanger voor een hertenbiefstuk of een stoofpotje zoals Coq au vin!
💡 Tip: kunnen je gasten geen genoeg krijgen van deze wijn en serveer je als dessert een kaasplank met intense smaken of een cheesecake met blauwe bessen? Dan kun je deze Primitivo Appassimento van Masseria Borgo dei Trulli Lucale gewoon blijven schenken!
Flor de Morca Garnacha
Deze rijke Spaanse Garnacha is vol van smaak met een klein zoetje van rijp fruit, kers en vanille. Intens fruitig, romig en zijdezacht! Heerlijk in combinatie met kalfsvlees, stoofvlees of een vega gerecht zoals gevulde aubergine, lasagne met paddenstoelen of andere romige kaasgerechten.
💡 Tip: ga je voor een grande finale met chocolade? Dan kun je deze Flor de Morca Garnacha gewoon doorschenken!
Een verrassende afsluiter voor het dessert!
Of je nu voor hartig of zoet gaat, een glaasje port kan altijd. Maar eerlijk is eerlijk: dit is wel de meest voor de hand liggende keuze. Daarom heb ik een suggestie voor een (droge!) witte wijn die precies datzelfde effect heeft en gegarandeerd gewaardeerd wordt door iedereen aan tafel!
Bellingham Old Vine Chenin Blanc
Deze romige Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc met aroma’s van peer, honingmeloen, rijpe limoen en brioche is de perfecte combinatie van zoet, zout en zuur. Een 100% match met stoofpeertjes, een kaasplankje (ook blauwe kaas!), crème brûlée en creaties met karamel! 😉