Dol op gerookte vis, maar vind je het lastig om de perfecte wijn erbij te kiezen? Geen zorgen, ik help je graag! Het belangrijkste is een mooie balans: je wilt namelijk niet dat de wijn de gerookte vis overheerst of andersom. Gelukkig zijn er genoeg opties die fantastisch combineren: mousserend, wit én een lichte rode wijn kunnen stuk voor stuk heerlijk zijn. Daarom vind je hieronder een handig overzicht van de beste wijnkeuzes bij gerookte zalm, paling, makreel en meer.
1. Droge mouserrende wijnen bij gerookte vis: de nummer één keuze
Mousserende wijn is eigenlijk altijd een veilige en verrassend lekkere keuze bij gerookte vis. De meeste bubbels zijn namelijk lekker fris en hebben een hoge zuurgraad waardoor ze de vettige en rokerige smaak van de vis mooi in balans brengen. Zo zorgt iedere hap én iedere slok voor de perfecte smaaksensatie. Droog of brut is meestal ideaal, maar ook een halfdroge bubbel kan verrassend goed werken, vooral bij licht zoute vis. Kortom: mousserend werkt eigenlijk altijd!

Rexach Baqués Gran Reserva Brut Nature
Een typische Spaanse Cava met maar liefst 54 maanden rijping! Droog, fris en fruitig met een fijne mousse, citrustonen, rijp fruit en iets nootachtigs in de afdronk. Slechts 11,5% alcohol, waardoor hij ook nog eens lekker licht is. Deze moet je proberen!

AT Roca Esparter (100% Macabeo)
Aromatisch, fris en mineraal: deze elegante bubbel van 100% Macabeo uit de befaamde Penedes regio heeft een zachte mousse met citrusaroma’s, appel, peer, brioche en een vleugje vanille. Zacht, romig en onweerstaanbaar!
2. Witte wijn bij gerookte vette vis zoals zalm en paling
Witte wijn is een klassieker bij vis, en bij gerookte vis is dat niet anders. Waar je eigenlijk altijd kan kiezen voor een lichte, minerale witte wijn met voldoende frisheid, kun je ook voor een iets vollere en rijkere – eventueel houtgerijpte – witte wijn kiezen. Deze complementeert namelijk perfect de smaak van vette vissoorten zoals zalm of paling. Hoewel je natuurlijk prima voor een Chardonnay kunt gaan, zijn mijn favorieten nét iets anders, maar wél houtgerijpt! 👇

Sonsierra Viura Fermentado en Barrica
Deze 100% Viura heeft hout gehad en dat ruik je! De smaak is fris en kruidig met duidelijke citrustonen, peer en een vleugje vanille in de afdronk. Vol smaak met flink wat pit. Drink hem niet te koud, want anders gaan er heel wat geur- en smaaknuances verloren, en dat zou zonde zijn!

Vallegarcía Viognier
Bloemig en fris met aroma’s van tropisch fruit en een volle romige smaak met tonen van sappige nectarine, ananas en een vleugje vanille door de houtrijping. Perfect in balans en heerlijk bij gerookte vis of iets lekkers van de BBQ!
3. Rode wijn bij gerookte, zilte vis zoals makreel of sardines
Ben je een rodewijn liefhebber? Dan kies je het beste voor een lichte, frisse en fruitige rode wijn zonder zware tannines. De fruitigheid vult namelijk perfect de ziltige en rokerige smaken van de vis aan. Ook een licht gekoelde rode wijn kan verrassend lekker zijn bij makreel, sardines en zelfs zalm. Heb je een Pinot Noir staan? Go for it. Liever eens iets anders proberen? Kijk dan eens hieronder naar mijn minder voor de hand liggende favorieten uit Zuid-Afrika en Italië!

Waterkloof Seriously Cool Cinsault
De geur van cassis stuift uit je glas zodra je hem inschenkt. En dat proef je terug: heerlijk fris en fruitig met tonen van aardbei, pruimen en iets kruidigs. Complex en zacht van smaak: de perfecte match met makreel en truffelmayo toastjes! Gekoeld drinken 🍷!
Gerookte vis kan perfect met mousserend, wit én rood
Als het op gerookte vis en wijn aankomt, dan is er voor iedere wijnliefhebber wel een combi die passend is: mousserend, wit én rood. Zo zit je met frisse bubbels altijd goed. Wil je juist de volle, vettige smaak van de gerookte vis highlighten, dan is een houtgerijpte witte wijn de perfecte keuze. En wil je eens wat anders, zet dan een licht gekoelde rode wijn op tafel: rood, maar dan fris, fruitig en sappig. Ideaal bij ziltige makreel, sardines en zelfs zalm. Zo maak je van een plankje gerookte vis altijd iets speciaals!
- Mousserend is een “veilige en veelzijdige” optie voor alle gerookte vis
- Kies houtgerijpt wit voor vettere vis, zoals zalm en paling
- Ga voor licht (gekoeld) rood bij ziltige vis met een sterke smaak zoals makreel of sardines