Ga jij voor een feestelijk voorgerecht met coquilles en wil je weten welke wijn je hier het beste bij schenkt? Laat rood links liggen en kies voor een zachte witte wijn bij de coquilles. De smaak van deze delicatesse is namelijk heel verfijnd: boterzacht, lichtzoet en nootachtig. Daarnaast kunnen coquilles op verschillende manieren bereid worden: rauw, gebakken of gegrild. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de smaak. De perfecte coquilles en wijn combinatie is dan ook afhankelijk van de bereidingswijze die je kiest. Daarom heb ik mijn favoriete witte wijnen die perfect passen bij coquilles hieronder per bereidingswijze voor je opgesomd!

Welke wijn bij gebakken coquilles?

Ga jij jouw gasten verrassen met gebakken coquilles met een traditionele buerre blanc? Of kies je voor een recept van coquilles met een romige witte wijnsaus? Combineer de coquilles dan met een iets vollere, fruitige witte wijn met eventueel een lichte houtrijping. Deze smaken vullen elkaar namelijk perfect aan!

1. Treixadura, Albariño en Godello blend uit Galicië, Spanje

Deze Anxo Martin van Bodegas Martín Códax heeft een frisse geur van tropisch fruit, perzik en iets mineraligs. Vol van smaak met een vleugje vanille, waardoor hij ook een tikkeltje romig is: een genot om te drinken!

2. Fiano uit Puglia, Italie

Deze Talo Fiano van San Marzano heeft een elegante bloemige geur met subtiele aroma’s van rijp tropisch fruit en fijne zuren. Fruitig, fris en licht ziltig, maar tegelijkertijd ook romig met een onweerstaanbare zachte smaak. Één van mijn nieuwe favorieten!

3. Chardonnay & Malvasia blend uit Catalonië, Spanje

Deze Oda Blanc van Castell del Remei is heerlijk romig met aroma’s van tropisch fruit, geroosterde noten en vanille. Een volle wijn met 12 maanden houtrijping die perfect past bij de sterke smaak van gegrilde coquilles en romige sauzen!

Welke wijn bij neutrale (rauwe) coquilles?

Ben jij van plan om een carpaccio te maken van coquilles of ga je de coquilles rauw serveren met een frisse limoendressing of een salade? Dan kies je het beste voor een wat strakkere witte wijn bij de coquilles. Denk aan wijnen met een iets hogere zuurgraad en een wat ziltige, minerale toets. Want zuur + zuur = zoet! En dat matcht in dit geval perfect met de coquilles.

1. Chardonnay (zonder houtrijping) uit Zuid-Afrika

Deze Calcrete Chardonnay van Weltevrede is mijn absolute favoriet als het op niet-houtgerijpte chardonnay aankomt: fris en licht ziltig met een zachte smaak van limoen. Daarnaast zorgt de kalkstenen grond waar de druiven op groeien voor een minerale toets. Deze wijn moet je proeven, ook als je géén coquilles gaat maken!

2. Sparkling Albariño uit Galicië

Deze Sparkling Brut Nature van Mar de Frades is gemaakt van 100% Albariño en een perfecte match met eigenlijk alles wat uit de zee komt, vooral oesters en coquilles. Droog en fris met een zachte bubbel, citrustonen, appel en een vleugje zilte zeelucht. Yum!

💡 Tip: Op zoek naar een lekkere én betaalbare bubbel voor de feestdagen? Bekijk hier mijn favoriete champagne alternatieven >